Wat is swingen?

Swingen doe je met z’n tweeën: jij en je partner samen. Het is moeilijk om er echt een duidelijke definitie aan te geven omdat het heel erg afhangt van de wensen die je als koppel samen hebt. Over het algemeen gaat swingen om vrijblijvende seksuele en sociale contacten tussen stellen.  Door buitenstaanders wordt bij swingen voornamelijk gedacht aan het seksuele aspect hiervan. Dit is een misvatting. Swingen kan namelijk zoveel meer zijn!

De term swingen komt oorspronkelijk uit Amerika. Er is lastig om er een goede Nederlandse vertaling van te maken daarom wordt voornamelijk de term swingen gebruikt. Het is ontstaan op Amerikaanse luchtmachtbases na de Tweede Wereldoorlog. Toen was de veiligheid van deze piloten nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is. Er was dus een risico dat de piloten niet meer naar huis zouden terugkeren. Natuurlijk hadden ze wel een vrouw die bij een ongeluk alleen zou komen te zitten.

Dit vonden de piloten zo een naar gevoel dat er een beweging ontstond waarin ze het nieuwe leven van de vrouw wilden waarborgen, het liefst met iemand die ze zelf ook vertrouwden en goedkeurden. Zo ontstonden er connecties tussen koppels die een sterke sociale band kregen, maar ook een seksuele band. Dit is uitgegroeid tot de swingers beweging zoals hij nu is waar koppels nieuwe avonturen opzoeken bij andere koppels. Het gaat nu sterk om de levensstijl waarbij swingers zichzelf de ruimte geven om ruimdenkend te zijn over de maatschappij en seksuele contacten.

Het eerste dat belangrijk is, is dat je het als koppel doet. Je relatie onderling en de afspraken die je maakt zijn het allerbelangrijkste voor swingers. Swingers willen daarom ook vaak niet in verband gelegd worden met partnerruil. Deze term heeft een beetje een negatieve lading, alsof de partner zomaar zou worden ingeruild. Bij swingen spreek je eerder van wisselen. Dit geeft aan dat alle partners er volledig van op de hoogte zijn en dat er niet structureel verschillende koppels worden gevormd.

Het sociale aspect is heel erg belangrijk voor swingers dating. Er moet een echte klik met de ander zijn. Dit is bij het gewone één op één daten natuurlijk ook nodig en vanzelfsprekend maar hier moet er echt een klik tussen beide koppels zijn. Zo moet je ook de partner van de ander leuk vinden en misschien wel net zo spannend als degene waar je je seksueel tot aangetrokken voelt. Het is dan ook mogelijk dat koppels  soms ook een vriendschap opbouwen. Zo is de echte seksuele handeling ondergeschikt aan de gezelligheid, het flirten en het plezier onderling. Dit versterkt de band en maakt het geheel allemaal veel spannender. Ook wordt het ontspannener als je het andere koppel al kent.

Toch hoeven swingende koppels helemaal geen bekenden van elkaar te zijn. Zo is een belangrijke ontmoetingsplek voor swingers om te daten een parenclub. Hiervan zijn er veel verschillende soorten te vinden met elk een andere insteek en sfeer. Deze sfeer wordt voornamelijk bepaald door de mensen die er komen en de regels die er gelden. Net zoals swingende koppels is het namelijk voor parenclubs ook belangrijk om duidelijke regels te hebben. Het bezoeken van een parenclub is heel intiem en bevrijdend en dat moet natuurlijk voor iedereen zo voelen. Daarom is het goed om van tevoren de regels al te kennen en je er prettig bij te voelen.

Swingen is kortom voornamelijk wat je er zelf van maakt, bij welke regels jij en je partner je goed voelen en de klik die je met anderen kan ervaren!